Jasenka Ostojić

Jasenka Ostojić

Jasenka Ostojić, dirigentica, diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završila i stručno usavršavanje kao stipendistica Fonda Lovro & Lilly Matačić. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vodi Zbor i Komorni zbor Muzičke akademije, s kojima ostvaruje izvrsne operne i vokalno - instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike u zemlji i inozemstvu, te suradnje s eminentnim umjetnicima današnjice (M. Horvat, V. Gergijev, R. Muti, itd). Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva europska Grand Prix-a. Bogatu koncertnu djelatnost ostvaruje na uglednim festivalima u Hrvatskoj (Varaždinske barokne večeri, Muzički biennale Zagreb, Osorske glazbene večeri, Samoborska glazbena jesen, itd.) i inozemstvu (Velika Britanija, Francuska, Belgija, Austrija, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Sjedinjene Američke Države). Ravnala je praizvedbama brojnih skladatelja (A. Marković, N. Njirić, P. Gotovac, J. Magdić, T. Uhlik, I. Josipović, D. Bobić, D. Bukvić, S. Drakulić, M. Tarbuk, A. Knešaurek, F. Đurović, I. J. Skender, V. Čop, B. Vlahek i drugi), za čije je izvedbe u nekoliko navrata nagrađena posebnim priznanjima.

Kao dirigentica surađivala je sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Samoborskim gudačima, Hrvatskim komornim orkestrom, CEMAN orkestrom, Zagrebačkim omladinskim komornim orkestrom, te Komornim i Baroknim orkestrom Muzičke akademije. Specijalizirala je vokalnu izobrazbu pjevača mladalačke dobi kod Bečkih dječaka, Austrija. Bila je dirigentica je Zagrebačkih dječaka, čiji su solisti u posljednja dva desetljeća redovito nastupali u produkcijama nacionalnih opernih i koncertnih kuća. Godine 2006. osniva Hrvatsko društvo Collegium pro arte pri kojem djeluju priznati zborovi Cappella Zinka i Cappella Odak, te novoosnovani ansambl Odak Camerata.

Članica je stručnih ocjenjivačkih sudova na natjecanjima dirigenata, orkestara i zborova u Hrvatskoj i inozemstvu. Predavač je i voditelj seminara i stručnih usavršavanja, te gost predavač na sveučilištima u SAD-u, Poljskoj, Austriji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Umjetnička je ravnateljica World Choir Festival on Musical, Thessaloniki, Grčka.


Davor Bobić

Davor Bobić

Skladatelj, pedagog, organizator i voditelj nekad varaždinske, a danas osječke glazbene sezone te dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, a od nedavno i voditelj glazbenog programa varaždinskog HNK, Davor Bobić (1968) je bez sumnje jedan od najutjecajnijih glazbenika suvremenog hrvatskog glazbenog života. Rođen u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu, na Konzervatoriju P.I. Čajkovski u Kijevu diplomirao je harmoniku, kompoziciju i teoriju glazbe. Pedagošku karijeru započeo je neposredno nakon studija na varaždinskoj Glazbenoj školi. Nastavlja je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje je od 2003. godine docent, od 2008. izvanredni, a od 2014. redovni profesor. Od 2005. do 2009. godine je voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost, a obnašao je i dužnost voditelja katedre za glazbenu pedagogiju. 2009. je na istoj ustanovi imenovan prodekanom za znanost i umjetnost. Uz niz organizacijskih poboljšanja, pod njegovim se vodstvom ili uz njegovo sudjelovanje na Umjetničkoj akademiji povećava broj studijskih programa (klavir, kompozicija, gitara, muzikoterapija) i uvode potpuno novi (studij tamburice), dok će na Glazbenoj školi u Varaždinu prije svega biti zapamćen po tome što je, sredinom 90-tih godina, prvi i do sad jedini u Hrvatskoj pokrenuo skladateljsku klasu za osnovnu i srednju školu koju s manjim prekidima vodi do danas. U vrijeme kada je bio ravnatelj Koncertnog ureda – od 1999. do 2007. – Varaždin je kao rijetko kad u svojoj povijesti imao kontinuiranu glazbenu sezonu, a dolaskom na čelo Varaždinskih baroknih večeri, 2006. godine, mijenja koncept festivala osmišljavajući ga u skladu sa suvremenim promišljanjima rane glazbe.

Dobitnik je niza uglednih nagrada kao što su: Nagrada Ministarstva obrazovanija Ukrajine ( 1993.); Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1996.); Nagrada Fonda Stjepan Šulek (1997.); Odličje reda Hrvatskog pletera (1997.); Nagrada Varaždinske županije za najveća dostignuća na području kulture (1998.); Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.); Nagrada Boris Papandopulo Hrvatskoga društva skladatelja (2008.); Nagrada Marul za najbolju scensku glazbu (2010.); Pečat Grada Osijeka, za osobita ostvarenja u području glazbene kulture (2014.); Nagrada SLUK-a za najbolju scensku glazbu u lutkarskim predstavama (2015.) , Plaketa Emil Cossetto (2016.); Nagrada grada Varaždina (2016); Povelja Kraljevine Španjolske (2017.) ; Plaketa Hrvatskog društva skladatelja (2018. ).

Skladateljski opus Davora Bobića jedan je od najopsežnijih, najraznolikijih i najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj glazbi. Obuhvaća instrumentalna, vokalna, vokalno-instrumentalna i glazbeno-scenska djela. Instrumentalni dio opusa sastoji se od skladbi za različite solo instrumente: najviše harmoniku koju Bobić poznaje i kao interpret, zatim klavir, gudačke i puhačke instrumente uz i bez pratnje klavira. Tu je zatim glazba za najrazličitije komorne sastave – gudačke, puhačke, harmonikaške, kombinacije gudača i puhača itd. -, koncertantna i glazba za različite orkestralne sastave. Što se vokalne glazbe tiče najviše piše za zborove, a cappella ili uz instrumentalnu pratnju (klavir, udaraljke i sl. ili uz kombinaciju s nekim melodijskim instrumentom), dječje, djevojačke, ženske, mješovite. Od opsežnijih vokalno-instrumentalnih djela tu su oratoriji ; Kralj Tomislav, Izaija , Kantate; Jerihon i Amida te Vukovarski requiem, a od glazbeno-scenskih balet s pjevanjem Veronika Desinićka. Autor je i filmske glazbe te glazbe za niz kazališnih predstava.


Csaba Kutnyánszky

Csaba Kutnyánszky

Csaba Kutnyánszky diplomirao je teoriju glazbe i zborno dirigiranje na Muzičkoj akademiji Franza Liszta. Trenutno je dirigent Ženskog komornog zbora Pécsvárad, a do 2008. godine vodio je i Mješoviti zbor Sveučilišta u Pečuhu Vox Medicata, s kojim je osvojio prvu nagradu na pet međunarodnih natjecanja. Također, umjetnički je voditelj Vokalne skupine UniCum Laude. Producirao je više radijskih nastupa svojih ansambala, a kao dirigent sudjelovao je u snimanju osam CD-ova. Voditelj je masterclass radionica za zborno dirigiranje, a 2011. godine bio je voditelj umjetničkog odbora Natjecanja mladih zborskih dirigenata u Budimpešti. Trenutno radi kao redovni sveučilišni profesor na Liszt akademiji u Budimpešti, gdje predaje zborsko dirigiranje te je voditelj Odsjeka za orkestralno i zborsko dirigiranje. Od 2011. godine obnaša dužnost prorektora za nastavu na Liszt akademiji. Također, član je predsjedništva Saveza mađarskih zborova i orkestara (KÓTA).