Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“

Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca uspješno djeluje uz manje prekide, od 1900. godine. Prigodom njegove 100. obljetnice, društvu je dodijeljeno priznanje Hrvatskoga sabora kulture te priznanje i nagrada Koprivničko-križevačke županije. Članovi zbora i društva su građani, studenti i srednjoškolska mladež. HPD „Kalnik“ je sa ženskim, muškim i mješovitim zborom gostovao u brojnim gradovima u Hrvatskoj, uspješno se predstavio i u Gradišću u Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj i drugdje. Zbor njeguje široki repertoar skladbi domaćih i stranih autora od rane renesanse do djela suvremenih autora. Tijekom svojeg postojanja uspješno sudjeluje na svim županijskim i državnim smotrama kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije, gdje osvaja 2001. i 2003. godine brončanu plaketu, a 2005. i 2007. godine srebrnu plaketu. Osim toga zbor je sudjelovao na 4. i 6. Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru osvojivši 2003. godine 11. mjesto, a 2007. godine 4. mjesto. Zbor je sudjelovao na 7. Međunarodnom natjecanju zborova u talijanskom gradiću Azzano Decimo 2008. godine, gdje, za izvedbu skladbe „Shenandoah“, dobiva posebnu nagradu za izvedbu, koja „najbolje dočarava ugođaj skladbe“.

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" redovito, kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije, sudjeluje na susretima hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Tako je na 42. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom 2009. godine, osvojio II mjesto i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja (HDS-ZAMP) za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja za izvedbu skladbe "Pesma s drugog brega" koju je skladao Emil Cosetto na tekst Frana Galovića, na 45. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanom 2012. godine, osvojio posebnu Nagradu za najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na Natječaju HSK 2011., za izvedbu skladbe „Maglica“, kompozitora Damira Smerdela na tekst Drage Gervaisa, a na 46. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanom 2013. godine, osvaja III nagradu i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja (HDS) za najdojmljiviju izvedbu skladbe hrvatskog autora za skladbu „Gumbelijum roža fino diši“ Igora Kuljerića na tekst Miroslava Krleže. Na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanom 2014. godine, mješoviti zbor je nagrađen posebnom nagradom za izvedbu skladbe suvremenog repertoara za skladbu Cantate Domino skladatelja Brune Vlaheka. U svibnju 2015. godine, zbor je nastupio na međunarodnom festivalu horova „Zlatna vila“ u Prijedoru, u lipnju 2016. na 7. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja 2016“, a u lipnju 2017. na 8. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja 2017“. Od 1993. do 2014. godine, zborom ravna Branka Špoljar prof., a u jesen 2014. ravnanje zborom nastavlja Ozren Bogdanović. Za svoj rad, Društvo je nagrađeno nizom priznanja od kojih izdvajamo: Priznanje Hrvatskog sabora kulture, priznanje i nagradu Koprivničko-križevačke županije te Zlatnu plaketu Grada Križevaca, a 2010. godine i županijsku nagradu za izuzetno postignuće u protekloj godini.

Ozren Bogdanović rođen je 25. prosinca 1986. Cijeli dosadašnji život provodi u Križevcima, te tamo upisuje Osnovnu, a kasnije i Srednju glazbenu školu Alberta Štrige, teoretski smjer, te pod mentorstvom prof. Branke Špoljar maturalni rad brani iz predmeta Dirigiranje.

Potom upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, VIII. odjel za glazbenu pedagogiju, gdje kolegij dirigiranja sluša kod profesora Vladimira Kranjčevića. Za vrijeme srednje škole bio je utemeljitelj i voditelj Mješovitog vokalnog ansambla «A cappella», Mješovitog zbora mladih grada Križevaca i Mješovitog pjevačkog zbora «Benedictus» iz Kalnika, a trenutno je dirigent Katedralnog zbora pri Grkokatoličkoj katedrali u Križevcima. Djelovao je kao orguljaš i zborovođa u križevačkim, ali i okolnim župama. Do sredine ove godine (2017.) je bio umjetnički voditelj Muškog vokalnog ansambla «Ivan Goran Kovačić» iz Zagreba s kojima postiže zapažene koncerte i nastupe, od kojih se posebno ističe 1. nagrada u svim kategorijama na Međunarodnom natjecanju muških komornih zborova u Petrinji (nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborovođa). Trenutno radi kao nastavnik glazbene kulture u OŠ „Ljudevit Modec“ u Križevcima, te je student glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Dirigent mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" je od studenog 2014.


Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“

Ozren Bogdanović